Αθλητική Ψυχολογία

Αθλητική Ψυχολογία

Τι είναι η Αθλητική Ψυχολογία;

              Σύμφωνα με τον γνωστό σε όλους μας αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, «Οι γαιοκτήμονες όταν πρόκειται για τη γεωργία, οι ασθενείς όταν πρόκειται για αρρώστια και οι αθλητές όταν πρόκειται για προπόνηση» ζητούν τους ειδικούς, «αυτούς που ξέρουν, ώστε να τους υπακούσουν και να κάνουν αυτό που πρέπει». Ήδη από την αρχαιότητα είχε τονιστεί η σημασία που έχουν οι επαΐοντες, δηλαδή οι ειδικοί στον τομέα τους.

              Η αθλητική ψυχολογία λοιπόν είναι ένας εξειδικευμένος κλάδος, που στόχο έχει να βοηθήσει τον αθλητή και όλους όσοι ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με κάποιον τρόπο με τον αθλητισμό ώστε να βελτιώσουν την απόδοσή τους. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» είναι το ρητό που συμπυκνώνει πολύ εύστοχα το σκοπό των υπηρεσιών που παρέχει ένας επιστημονικά καταρτισμένος αθλητικός ψυχολόγος, ένας ειδικός στον τομέα του, όπως θα έλεγε και ο Σωκράτης. Καθιερωμένη ως ξεχωριστό τμήμα πανεπιστημιακών σπουδών περίπου από το 1970, η αθλητική ψυχολογία αποτελεί μία από τις απαραίτητες δραστηριότητες, μαζί με την ιατροφαρμακευτική, τη φυσικοθεραπευτική και τη διατροφολογική υποστήριξη, που συμπληρώνουν τη βασική δραστηριότητα του αθλητισμού, δηλαδή την εκγύμναση του σώματος αυτού καθαυτού.

              Κάθε αθλητής και κάθε πρόσωπο που ασχολείται με τον αθλητισμό χρήζει ειδικής μεταχείρισης. Με πολλά και διαφορετικά είδη παρεμβάσεων και με απώτερο στόχο τη βελτίωση των ήδη υπαρχουσών ικανοτήτων του καθενός ξεχωριστά και όλων των μελών της μίας ομάδας ως συνόλου, ο ειδικός της ψυχολογικής υποστήριξης δεν αντιμετωπίζει κανέναν ως ασθενή ή «τρελό», αλλά ως έναν άνθρωπο ικανό να εξασκήσει ακόμα περισσότερο το νου και το πνεύμα του.