Ο Συμβολισμός του Αθλητισμού πέρα και έξω από αποτελέσματα

Ο Συμβολισμός του Αθλητισμού πέρα και έξω από αποτελέσματα

Το κείμενο που ακολουθεί περιέχει πολλές λεπτομέρειες αθλητικού περιεχομένου που μπορεί να μην ενδιαφέρουν πολλούς. Όμως τις έκρινα απαραίτητες ώστε ο αναγνώστης του άρθρου να μπορέσει να αντιληφθεί το background που δημιούργησε την πνευματική ιδιοσυστασία του κάθε αθλητή και της κάθε ομάδας.

Την Πέμπτη 4/10/2018 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, στο πλαίσιο του Europa League, αγωνιζόταν η τοπική Eintracht εναντίον της Ιταλικής Lazio. Στην αρχική εντεκάδα για την Eintracht βρίσκονταν ο Marco Russ και ο Lucas Torro και στην αντίστοιχη της Lazio ο Francesco Acerbi.

Marco Russ, 33 χρονών και Francesco Acerbi, 30 χρονών είχαν διαγνωστεί με καρκίνο το 2016 και το 2013 αντίστοιχα. Ξεκίνησαν κανονικά το μακρύ ταξίδι της αποθεραπείας τους και αμφότεροι επέστρεψαν στους αγωνιστικούς χώρους με τις ομάδες τους να τους εμπιστεύονται δίνοντάς τους συμβόλαιο και να τους υπολογίζουν ως βασικά στελέχη τους.

Ο Lucas Torro, λίγες ώρες πριν τον σημαντικό αυτό ευρωπαϊκό αγώνα, έμαθε ότι πέθανε ο πολυαγαπημένος του αδερφός. Η ομάδα του έδωσε το ελεύθερο να ταξιδέψει άμεσα στην πατρίδα του, την Ισπανία, για να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει στη Γερμανία και να τεθεί στη διάθεση του προπονητή του για τον αγώνα με τη Lazio.

Κανείς από τους τρεις δεν έγινε αλλαγή και αγωνίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Μετά τη λήξη του παιχνιδιού Marco Russ και Francesco Acerbi αντάλλαξαν φανέλες με τον Ιταλό αμυντικό της Lazio να δημοσιεύει μία μέρα μετά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram φωτογραφία από τη στιγμή που αντάλλαζαν φανέλες με το μήνυμα “Ποτέ μην τα παρατάτε”.

Από την πλευρά του ο Lucas Torro, ο οποίος περνούσε το δικό του Γολγοθά, μετά τη λήξη του παιχνιδιού, έπεσε στο χορτάρι και άρχισε να κλαίει. Τότε οι συμπαίκτες του έτρεξαν κοντά του και έκαναν ένα κύκλο γύρω του αγκαλιασμένοι, κάτι το οποίο κοινοποιήθηκε στο Twitter από το επίσημο προφίλ της ομάδας.

Όλη η ομάδα, αθλητές και τεχνικό επιτελείο, στάθηκε στο πλευρό του συναθλητή της, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι έθεσε την ομάδα ως προτεραιότητα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Ένας τρίτος ο οποίος δε θα ήξερε τις ατομικές ιστορίες των αθλητών απλώς θα κοίταζε το αποτέλεσμα: 4-1 νίκησε η Eintracht. Όμως, μάλλον σε δεύτερη μοίρα βρίσκεται το τελικό σκορ, καθώς η νίκη των τριών αυτών αθλητών στον αγώνα με τους προσωπικούς τους δαίμονες, σε συμβολικό επίπεδο, υποσκέλισε τα πάντα. Κανείς δεν ισχυρίζεται πως τέτοιες μάχες με τον μεγαλύτερο εχθρό, το θάνατο, δε δίνουν οι υπόλοιποι άνθρωποι, και μάλιστα πολλοί υπό πολύ πιο δύσκολες οικονομικές και μη συνθήκες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως η επιμονή, το πείσμα και η αυταπάρνηση αυτών των επαγγελματιών αθλητών παύει να λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση για άλλους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινώς και βλέπουν μπροστά τους την αποτυχία ή, ακόμη χειρότερα, το θάνατο.

Αυτός ο αγώνας, με τους πολλούς συμβολισμούς του, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της τεράστιας δυναμικής του αθλητισμού. Ενός αθλητισμού όπου ο βασικός στόχος δεν είναι το άμεσο αποτέλεσμα αλλά η πολύπλευρη ανάπτυξη ανθρώπων με ευαισθησίες αλλά και πυγμή. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη απαραίτητη είναι και η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη σε δύσκολες και εύκολες στιγμές. Η βοήθεια του ψυχολόγου και η ευαισθησία των συναθλητών δεν είναι καταδίκη για αμαρτήματα, αλλά μάλλον σανίδα σωτηρίας σε στιγμές που όλα μοιάζουν μάταια και θλιβερά. Αλλά και σε στιγμές που οι αθλητές και όλα τα μέλη μίας ομάδας αισθάνονται καλά πνευματικά, ας πούμε 8 στα 10, γιατί να μη βοηθά ένας αθλητικός ψυχολόγος ώστε να διατηρηθεί αυτή η αίσθηση ή να φτάσει στο 9 στα 10 ή και στο 10 στα 10;

Υ.Γ.1. Η Eintracht ολοκλήρωσε τη χρονιά τερματίζοντας 7η στο Πρωτάθλημα Γερμανίας, ενώ έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς του Europa League, όπου αποκλείστηκε δύσκολα από τη μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης Chelsea. Μία αξιοπρεπέστατη πορεία μέσα στους στόχους της ομάδας και ο Lucas Torro ήταν βασικό στέλεχος.

Υ.Γ.2. Η Lazio τερμάτισε 8η στο πρωτάθλημα Ιταλίας και ο Francesco Acerbi αποτέλεσε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν βασικό της στέλεχος.

 

Βασίλης Ξερνός

Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής